Ось вам ще один рецепт святкового приготування стегенець . На сьогодні - « стегенця по- донському ». Не буду ручатися за те , що донські козаки , при першій же зустрічі , пригощатимуть вас саме цією стравою , як і за те , що даний рецепт прийшов до нас з Дону . Скажу лише, що це блюдо заслуговуємо уваги.
Знову ж , не наводжу точних пропорцій продуктів. Та це й не потрібно. Особисто я подібні страви готую , використовуючи лише здоровий глузд , та простий принцип: « частіше пробуй ». Отже , що ж треба для приготування стегенець з даного рецептом .
курячі стегенця
- Томатний сік , або томатна паста , або кетчуп (але краще все-таки використовувати томатну пасту , а спеції додавати самому)
- Біле сухе вино (ну ... на 3 стегенця середніх розмірів , можна взяти приблизно третину склянки вина)
- Кабачки або баклажани (а в зимовий час можна просто картопля)
- Борошно ( не багато )
- Різна зелень (тут залежить від того , який аромат страви ви хочете отримати , найпростіший варіант - обмежитися кропом )
- Ароматні приправи (можна і не використовувати , можна обмежитися чорним меленим перцем )
- рослинна олія
- сіль
Приготування стегенець
- Насамперед , з стегенець зрізаємо все м'ясо і відкладаємо вбік .
- Все, що залишилося - запускаємо в каструлю з невеликою кількістю води і гарненько відварюємо (загалом, нам потрібен хороший курячий бульйон) .
- Далі куряче м'ясо підсмажуємо на сковороді на рослинному маслі. Але не сильно. Не треба смажити довго , або смажити м'ясо під кришкою. Краще гарненько розігріти на сковороді олію і швидко « підрум'янити » скибочки курятини. Підсмажене м'ясо теж поки відкладаємо .
- Тепер смажимо на сковороді невелику кількість борошна . Якщо хто не знає , смажити борошно потрібно на сухій (без жиру) сковороді , на дуже невеликому вогні , часто її перемішуючи , щоб вона не підгоріла. Борошно має стати світло- коричневого кольору.
- Далі на цю ж сковороду (де смажиться борошно) вливаємо томатний сік , або томатну пасту , розведену у воді (якщо використовується кетчуп , то його треба теж розвести до консистенції густого томатного соку).
- Перемішуємо .
- Туди ж вливаємо курячий бульйон , який ми отримали , відварюючи залишки стегенець (до речі , бульйон непогано процідити перед цим) , Також вливаємо біле вино.
- Доводимо вміст сковороди до кипіння ( вогонь повинен бути не сильним і варто постійно помішувати ) .
- Далі на сковороду (прямо в киплячий соус) викладаємо підсмажені шматочки стегенець , додаємо рубану зелень , спеції.
- Тушкуємо все разом 15-20 хвилин.
- У цей час підсмажуємо нарізані кружечками овочі (кабачки , баклажани , або картопля). Різати їх треба товщиною 1.5-2 сантиметра .
- Коли м'ясо буде готове , виймаємо його шумівкою з соусу , і викладаємо в центр неглибокого страви. Що залишився на сковороді соус ( якщо він рідкуватий ) кип'ятимо , щоб він став досить густим.
Ну а далі оформляємо блюдо - навколо м'яса викладаємо скибочки смажених овочів, потім поливаємо все соусом зі сковороди , прикрашаємо зеленню.
І подаємо до столу 🙂
Приємного апетиту!