Скороварка - металева жаростійка каструля з герметичною кришкою, призначена для використання на кухонній плиті.
Відмінність скороварки Relands від будь-якої іншої каструлі полягає в тому, що їжа в ній готується під тиском, при температурі приблизно 121 ° C (коли ми готуємо звичним способом, максимальна температура в каструлі або сковороді досягає лише 100 ° C).
Підвищений тиск і температура всередині досягаються завдяки щільно притиснутою кришці посуду. Такі умови, створені всередині каструлі, в рази зменшують час приготування в ній каш, м'ясних, овочевих, рибних та інших страв.
Основні переваги скороварки:
- Їжа в ній готується в 3-4 рази швидше в порівнянні зі звичайним способом приготування;
- З огляду на те, що продукти обробляються парою, блюдо зберігає бо більшу частину вітамінів;
- Продукти не втрачають свій первісний колір, так як на всіх етапах приготування відсутній контакт їжі з киснем;
- При використанні цього посуду знижуються витрати на електроенергію.
Скороварки для газових і електричних кухонних плит традиційно виготовляють з алюмінію і нержавіючої сталі. Каструлі з нержавіючої сталі в цьому випадку відчутно дорожче, але і експлуатаційні характеристики у такого посуду значно краще.
Нержавійка міцна, стійка до механічних пошкоджень, утворення корозії і на її гладкій поверхні не поширюються бактерії.
Посуд з нержавіючої сталі здатна витримувати температуру до 1300 ° C (для порівняння, температура плавлення алюмінію в рази менше). При цьому, нагріваючись, нержавіюча не виділяє шкідливих для здоров'я речовин.
Таким чином, якщо Ви вирішили купити скороварку, робіть вибір на користь моделей з нержавіючої сталі.
Якісні скороварки для індукційних, і для будь-яких інших плит, виготовляють з нержавіючої сталі.
Між двома шарами нержавійки, в дно скороварок, виробники встановлюють метал з високою теплопровідністю і хорошими магнітними властивостями: наприклад, мідь або алюміній. Посуд з таким "листковим" дном нагрівається на індукційній плиті за лічені секунди.
Пам'ятайте, що діаметр дна посуду повинен в точності збігатися з розміром конфорки на варильної поверхні Вашої індукційної плити.
До посуду для склокерамічних плит пред'являється ряд вимог; керуйтеся ними і при покупці скороварки.
- Скороварка для склокерамічної плити повинна мати рівне дно, без увігнутих і опуклих місць. В іншому випадку порушиться процес передачі тепла від плити до каструлі. Це загрожує тим, що поверхня плити незабаром прийде в непридатність.
- Щоб поверхня плити не перегрівалася, діаметр дна скороварки повинен точно збігатися з діаметром конфорки, на якій Ви збираєтеся готувати, або бути менше.
- Для плити зі склокерамічною поверхнею не рекомендується використовувати скороварку з алюмінієвим або мідним дном. Якщо вставки з цих металів присутні в дні каструлі, зовні їх повинен покривати шар нержавіючої сталі.
- Вибираючи скороварку для склокерамічної плити, віддавайте перевагу моделям з товстим дном, щоб уникнути його деформації при нагріванні.
Функції скороварки
Скороварка - не просто "ще одна" каструля на кухні; вона замінить Вам більшу частину предметів жароміцного посуду і буде використовуватися Вами для приготування багатьох страв.