Буряк цукровий — користь і шкода, властивості

0

Багатьом буряк здається овочем нудним і нецікавим. Ну на що вона придатна? Хіба що борщ зварити, у вінегрет покришити, та оселедець в салаті «шубою» прикрити. Сайт спробує розкрити унікальні властивості цього овоча, представивши буряк з невідомої для багатьох сторони. І, можливо, ви почнете ставитися до цього коренеплоду з великою пошаною.

 

buryak

Буряк — загальні відомості

 

 

Буряк рослина трав’яниста, відноситься до сімейства амарантових. Історія буряка налічує не одне тисячоліття. Як людство розселився по білому світу від одних батьків — Адама і Єви, так і сучасне різноманітність всіх сортів і видів буряка походить від єдиного «прабатька» — дикої буряків, яка виростала в Індії та на Далекому Сході. На Русі, згідно з літописами, буряк з’явилася приблизно в 10 столітті. Спочатку її пекли в печах і подавали, як десерт, до чаю. Російські красуні знайшли для неї своє застосування — використовували як рум’яна.

Завдяки культивування та селекціонірованію цієї культури, з’явилося чимало її різновидів — буряк біла, буряк чорна, червона, кормова, їдальня, цукрова. І, напевно, це не межа. Правильна назва рослини — буряк, з наголосом на букву «е». Рідко хто вимовляє це слово за правилами, зазвичай говорять — буряк (з наголосом на «а»). У розмовній мові популярні слова сіноніми— буряк (або буряк), коренеплід, рідше згадують мангольд.

Розмножується буряк насінням. Щоб коренеплід добре ріс, наливався цукрами і соками, йому необхідний в достатній кількості сонячне світло. Насіння буряка сприятливо виростають тільки в родючих ґрунтах, що мають слаболужну або нейтральну реакцію. Поливають поля раз на тиждень, своєчасно видаляючи бур’яни і розпушуючи грунт. Якщо рослина розвивається в тіні, відчуваючи дефіцит сонячного проміння, коренеплід матиме солонуватий присмак, через що скупчилися в ньому нітратів. Збір урожаю завершують до перших осінніх заморозків.

Зберігати буряк рекомендується в невеликих картонних або фанерних ящиках. Коренеплоди укладають шарами, пересипаючи сухим піском кожен ряд. Оптимальна температура для зберігання — не більше 3 градусів.

 

 


Властивості і користь буряка

 

 


Корінь буряка

 

Саме його найчастіше використовують в кулінарії — додають у борщ, вінегрет, салати. Відварений буряк смачна і сама по собі, як самостійну страву. Особливо якщо її змішати з горішками, чорносливом і заправити сметаною, йогуртом, медом або маслом. А якщо в бурак додати часничок, заправивши майонезом, вийде гостра буряк — проста і смачна закуска. Буряк овоч незвичайний: після термічної обробки смак її значно поліпшується, а вітаміни зберігаються. Корисні властивості вареного буряка, такі ж як і у сирій. Тому варений буряк повинна бути включена в повсякденний раціон. Регулярне вживання буряка — це профілактика появи в організмі шлаків, пухлин, запалень, недокрів’я. Вона чистить кров, печінку, лімфатичні судини, кишечник, знижує поганий і підвищує хороший холестерин, ощелачивает закислення організму, знижує артеріальний тиск, виводить токсини.

buryak

 


Бадилля і листя буряка

 

 

У їжу йдуть не тільки корінці столового буряка, а й вершки. Особливо влітку, коли бадилля ще молода і соковита. Користь і корисні властивості бурякової гички неоціненні, особливо для дієтичного харчування. Вона безмірно багата клітковиною, мінеральними солями, йодом, містить мінімум калорій. Бадилля і молоде листя додають у щі, борщі, окрошку, салати, борщ. Такі страви особливо показані людям, що мають проблеми з печінкою, щитовидною залозою, серцево-судинної і кровоносної системою. Селекціонерами був виведений особливий вид — листова буряк Мангольд. Вона є родичкою лободи і шпинату, нерідко її називають шпинатній буряком. Мангольд містить ті ж корисні елементи, що й бурячиння. Відмінною особливістю листового буряка вважається можливість отримувати соковиті і корисні листя круглий рік. Влітку її висаджують у відкритий грунт, восени і взимку вирощують у теплицях. Мангольд культивують як стебловий, так і листовий. Лист має легку кислинку, тому господині часто замінюють їм щавель. З листової буряка можна робити домашні заготовки на зиму, заквашівая її про запас.

buryak


Сік буряка

 

 

Він містить ті ж корисні компоненти, що і сама буряк, тільки в більш концентрованому вигляді. Від вживання соку буряка користь для організму колосальна. Тільки його слід правильно приготувати і не перевищувати дозу (в день не більше 70-100 г). Свіжовичавлений рідини необхідно відстоятися в холодильнику близько двох годин, щоб позбутися від деяких шкідливих елементів. П’ють його в чистому вигляді, але частіше додають в кефір, морквяний, яблучний, гарбузовий соки або розводять водою.

Які корисні властивості соку буряка? У першу чергу, вони обумовлені наявністю в овочі мінеральних, біологічно активних речовин, вітамінів. Сік служить як загальнозміцнюючий організм засіб, покращує обмін речовин, нормалізує травлення. Буряковий сік рекомендують при:

 

  •     хворобах серця, атеросклерозі (знижує холестерин);
  •     захворюваннях крові (підвищує еритроцити);
  •     зашлакованості організму (виводить токсини, шлаки);
  •     гіпертонії (знижує тиск не гірше ліків);
  •     весняному авітамінозі;
  •     гіпотиреозі (насичує організм йодом);
  •     інфекційних захворюваннях (допомагає боротися з вірусами, підвищує імунітет);
  •     систематичний прийом соку омолоджує організм, покращує колір обличчя.


Сік, маючи більш концентрований склад, ніж сам коренеплід, його часто використовують в домашніх умовах в лікувальних цілях. Допомагає буряк при нежиті, ангіні, грипі, бронхіті, запорах. Її соком змащують виразки, запалення шкіри, незагойні рани.

При ангіні лікування соком буряка в домашніх умовах зводиться до полоскання горла. Столову ложку меду розмішують у склянці соку. Щоб з’явився результат, полоскання виробляють регулярно — шість разів протягом доби. Цей же склад можна використовувати для лікування нежиті — закапувати по кілька крапельок в кожну ніздрю (в день — 3-4 рази).

 


Вживання буряка

 

 

Буряк не можна назвати овочем надмірно популярним. Далеко не кожен день її можна побачити на столі. Але коренеплід цей, за відсутності протипоказань, організму вкрай необхідний. Тому не варто задаватися питанням — а чи корисна буряк? Вона корисна до того, що сама проситься в тарілку. Вживати її слід дітям і дорослим. У тушкованому, квашеному, відвареному і свіжому вигляді.

 


Чи їдять буряк сирий?

 

 

Свіжа буряк має досить щільну м’якоть і грубі волокна, тому похрумтіти нею як яблуком або морквиною буде складно. Краще нашаткувати або натерти. Саме в такому вигляді сирий буряк вживають найчастіше. Для смаку її заправляють медом, йогуртом, рослинним маслом. Іноді в бурак додають подрібнений чорнослив, горіхи або змішують з дрібно нашаткованою яблуком, морквою чи капустою. Буряк багатий клітковиною, тому такі салатики благотворно впливають на систему травлення, плюс сприяють вітамінізації організму. Є ще один популярний салат, який рекомендують сидять на дієті, що виходять з голодування, що бажають позбутися від шлаків. Його називають «волоть». Потрібно змішати подрібнені сирі овочі — буряк, моркву і білокачанну капусту, заправити їх будь-яким рослинним маслом, можна збризнути соком лимона. Вживати салат краще натщесерце. Ця овочева суміш багата клітковиною і, подібно віника, ретельно очищає кишечник і його стінки від скупчився там «сміття».

 


Буряк годуючим

 

 

У період лактації до свого харчування жінка повинна підходити з особливою увагою. Слід враховувати «інтереси» не тільки свої, але і малюка. Не всі продукти, які вживає мама, підходять для його ніжного організму: у дитини може порушитися травлення, захворіти животик, статися отруєння або проявитися алергія. Нерідко у молодих мам виникають сумніви, чи можна годуючим вживати буряк? Буряк — продукт в харчуванні просто необхідний, вона збагачує їжу жінки, а, відповідно, і грудне молоко, залізом, йодом та іншими елементами. Тому вживати буряк годуючим можна і потрібно, тільки не сиру, а термічно оброблену, наприклад, у відварному або тушкованому вигляді. Вводити в раціон її спочатку треба невеликими дозами, з’їсти пару скибочок і подивитися реакцію малюка. Якщо дитина відреагує на новий продукт нормально, значить буряк годує мамі можна їсти регулярно, у звичних дозах.

 


Буряк для дітей

 

 

Буряк овоч дуже корисний не тільки для дорослих. У ній міститься багато заліза, цинку, йоду, клітковини, що також важливо і для дитячого організму. Корисні речовини, що містяться в ній, зміцнюють імунітет, координують обмін речовин. Буряк вживають для профілактики недокрів’я, як натуральне проносне при запорах. Але й цей відносно нешкідливий коренеплід може викликати небажані реакції. Тому батьки нерідко ворожать — чи можна дітям давати буряк? Можна. Якщо малюк ще жодного разу не їв цей овоч, спочатку йому необхідно дати пробну порцію — дошкільнятам не більш половинки чайної ложки буряка або бурякового соку, грудничкам буде достатньо 1-2 крапель соку. Якщо у дитини немає алергічної реакції, буряк можна сміливо вводити в дитячий раціон.

З якого віку можна давати буряк дітям? Педіатри рекомендують починати давати буряковий сік малюкам з 3-4 місяців. По одній-дві крапельки, поступово збільшуючи кількість соку. До десяти місяців можна давати пюре з відвареного буряка. Бурякове пюре можна змішувати з гарбузом або морквою. Не завжди така їжа малюкам буває за смаком. Тому, якщо у крихти немає алергії, в пюре можна вводити добавки — мед, сметану, оливкова олія. Ну і пам’ятати, що для дітей красиво оформлене блюдо також підвищує апетит. Дітям постарше з пластинок вареного буряка можна вирізати фігурки машинок, рибок, тварин.

 


Буряк при діабеті

 

 

Буряк — скарбниця корисних речовин. Багата вона також хромом і цинком, які особливо показані при діабеті. Хром допомагає стримувати зростання рівня цукру, а цинк сприяє збільшенню тривалості дії інсуліну. Один недолік — в буряках багато сахарози. Недарма ж з неї роблять цукор. Сахароза для здорових людей небезпеки не представляє. А що робити страждають діабетом, для яких цукор протипоказаний. Чи можна діабетикам вживати буряк? Виявляється, можна. Необхідно лише дотримуватися безпечної дози. Лікарі рекомендують без шкоди для здоров’я вживати не більше 100 грамів буряка в день, і краще у вареному вигляді. При варінні кількість цукру в буряках зменшується майже вдвічі. Овочеві соки, зокрема буряковий, дуже корисні при діабеті, вони допомагають уникнути можливого розвитку ускладнень і сприяють більш легкому протіканню самої хвороби. Користь приносить лише свіжовичавлений сік.

Для впевненості, що коренеплід вирощений без пестицидів та інших синтетичних добрив, буряк краще купувати на ринку або культивувати на власній ділянці. Сік з бурякової гички діабетикам рекомендують вживати не більше 200 грамів на день, з коренеплодів — не більше 70. Напій має специфічний смак, тому його краще розбавити водою або змішати з морквяним або яблучним свіжовичавленим соком.

 


Сорти і види буряка

 

 

З моменту культивування буряка, з’явилося чимало її видів і сортів. Вони відрізняються кольором, розміром, призначені. Буряк одного сорту йде для приготування страв, іншого — на корм тваринам, третього — на виробництво цукру. Як розібратися в цьому різноманітті. Як дізнатися, які сорти буряка кращі і куди кожен з них найбільш придатний, що являє собою кожний вид?

 


Цукровий буряк

 

 

Це цінна технічна культура, особливий різновид буряка, в корінні якій міститься підвищений вміст сахарози. Залежно кількості сонячних днів під час проростання, сорту і місця культивування, відсоток сахарози в ній може доходити до 20 відсотків і більше. Відходи, що залишаються після виробництва цукру, теж мають цінність. Патока використовується в харчовій промисловості, жом відправляють на корм худобі.

Зростити коренеплід — справа досить клопітка. Культура ця вимоглива: не виносить заморозки, любить світло, вологу і тепло, вимагає певного температурного режиму і помірного клімату. Для проростання насіння сприятливою вважається температура в районі 10 градусів тепла, для подальшого зростання — трохи більше двадцяти.

Для того, щоб коренеплід містив більшу кількість солодкого речовини, селекціонери працювали не покладаючи рук. Те, що буряк містить цукор, ще в 18 столітті зауважив німецький хімік Андреас Маргграф. Його можна назвати піонером у справі селекціонування цукрових буряків. Справа Маргграф продовжив його учень, якому лише до початку 19 століття вдалося налагодити виробництво цукру з буряка.

 


Червоний буряк

 

 

Корінь зазвичай має насичений пурпурний або бордовий колір. Бадилля овоча зеленого кольору з червоними прожилками. Чому буряк червона? Такий колір надають їй природні барвники — флавони і антоціани, які містяться в буряку. Флавони мають жовтий окрас, антоціани — пурпурний, насичено бордовий, ліловий. Ці ж природні пігменти містяться і в інших фруктах, ягодах і овочах, мають відповідного характеру забарвлення — мандаринах, хурмі, баклажанах, чорниці і т.п.

Бурак — овоч не тільки корисний, але і лікувальний. Сік червоного буряка використовують для лікування і профілактики порушень у кишечнику, при анемії. Він ефективний як додатковий захист організму при пухлинах, інфекційних захворюваннях. Цілющі властивості і користь червоного буряка були помічені більше двох тисяч років тому, але й сьогодні буряк, частіше її сік, використовують як домашнє засіб від багатьох недуг.

 


Кормовий буряк

 

 

Це дворічна рослина, цінна кормова культура. Сорт був виведений в Німеччині в 16 столітті, вже до 18 століття став безмірно популярний в Європі. Кормової буряк відрізняється від інших сортів розміром — вага коренеплоду доходить до 14 кілограмів, та великим вмістом харчових волокон і клітковини.

Корінь буряка може мати різне забарвлення — від білої до червоної, і різноманітну форму — конічну, овальну, круглу, циліндричну. І розетки листя кормових буряків, і її корінь використовують для корму худоби. Із зеленої маси заготовляють соковитий силос, сам коренеплід подрібнюють і дають тваринам як вітамінну добавку.

 


Столовий буряк

 

 

Її відносять до культурної увазі. Це звичний для багатьох буряк, який використовують господині для приготування страв, в побуті нерідко має назву як буряк борщова. В їжу придатні безпосередньо корінь і молоде бадилля. Листя багата аскорбіновою кислотою, мінеральними солями, провітамін А. Їдять листя, відварюючи на пару або у воді, як шпинат. Селекціонерам довелося потрудитися чимало, щоб буряк придбала насичений бордовий колір, більш ніжну м’якоть і тонку шкірку.

Найбільшою популярністю користуються такі сорти буряка:

 

  •     Браво (за соковиту, ніжну м’якоть і невибагливість при вирощуванні);
  •     Бордо 237 (за гарний колір, цукристу соковиту м’якоть, хорошу лежкість коренеплодів — тобто тривале зберігання буряка);
  •     Салатний (за високі смакові якості, хорошу лежкість, здатність зберігати колір при термічній обробці);
  •     Сквирський дар (за відмінні смакові якості, взимку і навесні висаджують на пучок);
  •     Двусемянние ТСХА (за високу врожайність, смакові якості, насичений колір, хорошу лежкість).


Столові буряки відварюють, тушкують, вживають в сирому вигляді. Багатьох цікавить питання — яка калорійність буряків та скільки міститься калорій в буряку відвареної і сирої? Калорійність сирого і відвареного коренеплоду відрізняється всього на три-чотири одиниці — сирий овоч містить 43 кілокалорії, після термічної обробки — в районі 40.

 


Шкода і протипоказання

 


Протипоказання

 

Чи має буряк протипоказання до вживання. На будь-яку бочку меду завжди знайдеться маленька ложечка дьогтю. Як і будь-який продукт, буряк має корисні властивості і протипоказання. Про її корисні властивості вже згадувалося. Необхідно сказати про протипоказання. Слід відмовитися від вживання буряка або знизити до мінімальної кількості при:

 

  •     гіпотонії (буряк сприяє пониженню тиску);
  •     сечокам’яної хвороби (може викликати рух каменів);
  •     хронічної діареї (тому буряк є проносним);
  •     подагрі, ниркових захворюваннях, ревматоїдному артриті (буряк містить щавлеву кислоту);
  •     підвищеній кислотності (буряк сама підвищує кислотність).


У буряках міститься щавлева кислота, тому від овоча слід відмовитися людям з сечокам’яною хворобою, або мають до нього схильність. Ця кислота веде до утворення в нирках солей, що утворюють надалі камені — оксалати. Причому несприятливі властивості щавлева кислота знаходить після термічної обробки буряка. Саме в такому стані вона набагато швидше з’єднується з містяться в організмі кальцієм, веде до утворення солей і відкладення їх у суглобах і нирках.

 


Чи шкідливий сік буряка

 

Багато чули про лікувальні та профілактичні властивості бурякового соку. Деякі починають його пити самостійно, хтось осторожничает.

Схожі записи:

Оставить ответ

Copyright © 2016 argprint.com.ua - Блог для жінок