Чим небезпечне порошкове молоко

0

Знайти натуральне молоко в магазині сьогодні складніше, ніж голку в сіні. Ясно це стає при першому ж погляді на упаковку – від нормалізованого і пастеризованого починає рябіти в очах. Пересічний споживач давно звик до цих термінів. А що вони означають насправді?

8d402cb311520101a3ce767a9bb284ed

Головна мета виробника – не дати молоку зіпсуватися до потрапляння на магазинні полиці. Способи його обробки можуть бути різними, незмінним залишається тільки одне – такий продукт позбавлений більшості цінних для здоров’я людини речовин. При пастеризації молоко нагрівається до 67 градусів протягом 30 хвилин. Це самий щадний спосіб обробки натурального молока, використовуваний практично повсюдно в світі. Таким чином виробник вбиває відразу двох зайців – збільшує термін зберігання продукту і проводить його антибактеріальну обробку. Набагато жорсткіше стерилізація – молоко нагрівається до 100 градусів кілька разів, після чого моментально охолоджується. Цей спосіб повністю знищує все що містяться в молоці ферменти, і використовується при тривалих перевезеннях. На жаль, але формула магазинного молока сьогодні така – чим більше термін зберігання, тим безкорисна рідина всередині пакету.

Але це ще півбіди. Зрештою, обробляється натуральне молоко – хоч якась частка природності в ньому зберігається. Нормалізоване молоко, спеціально доведене до потрібної норми жирності, теж підходить для вживання. По-іншому справа йде з продуктом, що одержуються з молочного порошку. Такого сьогодні на прилавках магазинів з надлишком. Називається воно «​​нормалізованим відновленим» або «рекомбінованим», а готується на манер розчинної кави. Розпізнати наявність порошку у вже приготованому молоці споживачеві не під силу, а виробники тактовно про це замовчують. Чим небезпечне таке молоко і як його відрізнити? Ми вирішили звернутися за допомогою до фахівців.

«Головна небезпека такого молока – оксістероли, які утворюються при його висушуванні. Вони вражають судини активніше холестерину, і за результатами останніх медичних експериментів, можуть призвести до раку», – зазначає А. Міллер, кандидат медичних наук. «Тому натуральне і порошкове молоко – не ідентичні за своєю корисності продукти».

«Порошок в молоці не можна виявити навіть за допомогою лабораторного аналізу», – каже технолог одного з великих молочних виробництв Н. Захарова. «Допомогти може спеціальна експертиза – спектральний аналіз, наприклад. Єдиний загальнодоступний спосіб – оцінити продукцію за смаком. Порошкове молоко володіє специфічним солодкуватим присмаком».

Нещодавно набув чинності технічний регламент, контролюючий якість молока. Тепер, якщо вірити маркуванню, в країні більше немає порошкового молока. Насправді ж, проблема так і залишилася невирішеною. Підміну натурального продукту порошковим коментують і самі виробники. У такому стані речей вони не бачать нічого страшного, і пояснюють це в тому числі сезонністю. «Влітку надої молока вище в 1,6 разів, ніж взимку», – зазначає директор із корпоративних комунікацій компанії «Юнімілк» П. Ісаєв. «Для того, щоб підтримати баланс поставок, влітку молоко треба сушити, а взимку – розводити». Такої ж думки дотримується й експерт департаменту оцінки «2К Аудит – Ділові консультації » Петро Клюєв. «Порошкове молоко – не такий страшний продукт, яким його уявляють», – говорить він.

Чи можна знайти сьогодні в наших магазинах натуральне, живе молоко? На жаль, це практично неможливо. У справу знову вступає економічне питання. Магазини не приймають натуральне розливне молоко на продаж – надто вже багато з ним проблем – розлив, миття тари, спеціальний температурний режим, санітарний контроль. Та й прибутку від реалізації розливного молока магазин отримує набагато менше, ніж від пакетного. У розливного молока дуже низька собівартість, а це означає, що будь-якої вигоди магазин може не отримати зовсім. Приватники ж змушені здавати свою продукцію великим заводам – виходить замкнуте коло. Ну а головним потерпілим виявляється споживач – йому просто не залишається вибору. За «живим» молоком в магазин сьогодні ходити як і раніше марно.

Оставить ответ

Copyright © 2016 argprint.com.ua - Блог для жінок