Харчування вагітної жінки
Всім відомо, що нормальному перебігу вагітності сприяє налагоджений режим правильного харчування для вагітних.
Харчування вагітної жінки є основою розвитку внутрішньоутробного організму майбутньої дитини.
У першій половині вагітності, тобто для вагітних на ранніх термінах, рекомендується спільний стіл:
раціон для жінок середнього зросту (155-165 см) і нормальною масою тіла (55-60 кг) повинен складати 2400-2700 ккал і включати 100-110 г білка, 75 г жиру і 350 г вуглеводів.
Харчування вагітної в першому триместрі
Враховуючи, що в першому триместрі вагітності відбувається закладка органів плоду, особливо важливо забезпечити надходження в організм білка, вітамінів, мікроелементів та інших біологічно активних речовин.
У другій половині вагітності кількість харчових речовин необхідно збільшити: білка 110-120 г, жиру до 85 г, вуглеводів до 400 г.
Загальна калорійність добового раціону 2800-3000 ккал. В харчовий раціон харчування для вагітних необхідно включати достатню кількість білків, в тому числі не менше 60% тваринного походження, що містяться в відвареної яловичині, кролику, курці, нежирних сортах риби, яйцях.
Особливо корисні білки молока і його продуктів - сиру, деяких сирів, кефіру, ряжанки, кислого молока. Зокрема, сир (до 200 г в день) багатий незамінними амінокислотами і кальцієм.
Жири підвищують калорійність і смакові якості їжі, сприяють надходженню в організм жиророзчинних вітамінів (А, Д, Е) і повинні бути представлені легкоусваїваємимі вершковим (15-20 г), рослинним (25-30 г) маслами, вершками (15-20 г) .
Рослинна олія (соняшникова, кукурудзяна), крім незамінних поліненасичених жирних кислот (лінолевої, ліноленрвой) містить вітамін Е, необхідний для розвитку вагітності. Тугоплавкі жири (свинячий, баранячий, яловичий) вживати не слід.
Харчування вагітної в другому і третьому триместрі
З другого триместру слід обмежити кількість вводяться з їжею рафінованих цукрів, в тому числі кондитерських виробів, цукерок і варення, оскільки вони сприяють алергізації, порушення обмінних процесів в організмі матері та плоду, розвитку ожиріння вагітних і надмірної ваги дитини.
Важливо отримати складні вуглеводи, що містять рослинну клітковину. Йдеться про хліб з борошна грубого помелу, овочах, фруктах і соках, які є також джерелами різних мінеральних речовин і вітамінів.
Кількість кухонної солі обмежують до 10 г на добу в першій половіне- вагітності і до 6-8 г - у другій, що знижує підвищену нервову збудливість і сприяє усуненню набряків. Частково замість хлориду натрію можна рекомендувати, особливо в другій половині вагітності, дієтичний сольсанасол (1,5-2,5 г).
Добова потреба в рідині становить майже два літри, з них вільної (чай, молоко, компот, соки, супи) не більше 1 -1,2 літра. При схильності до набряків кількість вільної рідини обмежується до 0,8 л.
Харчування для вагітної жінки рекомендується 5-6-разове:
перший сніданок - 30% калорійності добового раціону,
другий - 15%,
обід -30%,
вечерю -20%,
на ніч рекомендується стакан кефіру.
Необхідно особливо підкреслити важливість дотримання дієти вагітною жінкою, яка страждає алергічними захворюваннями шкіри (екзема, кропив'янка тощо.).
З їжі необхідно виключити полуницю, малину, цитрусові, мед, яйця, копченості, прянощі, молоко (користуватися кефіром, кисляком). Нехтування цією порадою може сприяти розвитку у дитини алергічних шкірних хвороб.
Крім того, якщо останні місяці вагітності проходять в осінньо-зимовий період, жінці рекомендується за призначенням лікаря приймати вітамін Д. Цим значною мірою попереджується рахіт у дітей.
Так що, стежте за своїм раціоном і будьте здорові!