Багато хто знає, що вівсяна каша - виключно корисний сніданок, що не вимагає великої кількості часу для приготування. Дійсно, вівсяна крупа містить практично повний набір необхідних для нашого організму речовин: фосфор, кальцій і залізо, корисні для кісткової і кровоносної системи; вітаміни А і Е, антиоксиданти, підвищують імунітет, а також вітаміни групи В, які нормалізують процес травлення.
За рахунок високого вмісту вуглеводів вівсянка покращує роботу головного мозку, додає сил і сприяє підвищенню настрою. Але необов'язково щоранку варити вівсяну кашу. З вівсяної крупи можна приготувати безліч різноманітних і неймовірно смачних страв. Наприклад, запіканку з фруктами або ягодами.
Для приготування 6-8 порцій знадобиться:
500-600 грам геркулесу
60 грам вівсяних висівок
60 грам подрібненої вівсяної крупи
2 чайних ложки розпушувача
0,5 чайної ложки солі
0,5 чайної ложки меленої кориці
450 мл молока
1 збите яйце
75 грам яблучного пюре
50-60 мл рослинного масла
50-60 грамів цукрового піску
50-60 грамів коричневого цукру
450 грамів свіжих фруктів (наприклад, очищених від шкірки груш або яблук з віддаленою серцевиною) або ягід (наприклад, порубана полуниця або чорниця)
Ванільний йогурт або йогурт без добавок з низьким вмістом жиру, або молоко, або вершки
Харчова цінність:
Енергетична цінність - 431 ккал
жири - 15 г
Холестерин - 45 мг
Насичені жири - 3 г
Вуглеводи - 66 г
Мононенасичені жири - 6 г
Поліненасичені жири - 5 г
Клітковина - 7 г
Цукор - 26 г
Білки - 12г
Вітамін А - 72,9 мкг
Вітамін С - 7 мг
Вітамін РР - 1 мг
Фолієва кислота - 28 мкг
Натрій - 387 мг
Калій - 399 мг
Кальцій - 222 мг
Залізо - 2 мг
Приготування:
1. Розігрійте духовку до 200° С. У великій чашці змішайте геркулес, висівки, дроблену вівсяну крупу, розпушувач, сіль і корицю.
2. У чашці середнього розміру змішайте молоко, яйце, яблучне пюре, рослинна олія, цукровий пісок і коричневий цукор. Вилийте в вівсяну суміш, ретельно перемішайте. Викладіть суміш, що вийшла у злегка змащену форму для випічки (обсяг приблизно 2 літри).
3. Запікайте, нічим не закриваючи, 20 хвилин, потім перемішайте і обережно додайте фрукти. Запікайте ще 20 хвилин або поки верх злегка не підрум'яниться. Викладіть ложкою на тарілки. Подавайте, поливши йогуртом, молоком або вершками